Skip to content

Uttarakhand LT Exam (English) 08 August 2021 – Answer Key

  • by

Uttarakhand LT Exam (English) 08 August 2021 – Answer Key


उत्तराखंड अधीनस्थ सेवा चयन आयोग (UKSSC) द्वारा आयोजित Uttarakhand LT की परीक्षा का आयोजन 08 अगस्त 2021 को किया गया। इस पोस्ट में Paper 1 के विषय के प्रश्नपत्र का प्रश्नपत्र उत्तरकुंजी सहित यहाँ पर उपलब्ध कराया गया है। Uttarakhand LT का पेपर 08 अगस्त 2021 को प्रथम पाली में आयोजित किया गया था।

Uttarakhand LT exam conducted by Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission (UKSSC) was organized on 08 August 2021. In this post, the question paper of the subject paper of Paper 1 along with the answer key has been made available here. The Uttarakhand LT paper was held on 08 August 2021 in the first shift (Arts) & Second Shift (Science).


परीक्षा (Exam): Uttarakhand LT
परीक्षा आयोजक (Organized) : UKSSC
कुल प्रश्न (Number of Question): 100
Paper Set: D


1.Who has propounded the theory of connectionism?
(A) Thurston
(B) Thorndike
(C) Pavlov
(D) Skinner

Answer – B

2. The first step of action research is :
(A) Identification of the problem
(B) Analysing the probable causes of the problem
(C) Delimiting the problem
(D) Formulation of action hypothesis
Answer – A

3.The correct sequence of heuristic method’s terms is :
(A) Creation of problems, discovery of facts, formulation of hypothesis
(B) Discovery of facts, formulation of hypothesis, creation of problems
(C) Formulation of hypothesis, creation of problems, discovery of facts
(D) Discovery of facts, creation of problems, formulation of hypothesis

Answer – A

4.Who says that ‘Evaluation may be defined as a systematic process of determining the extent to which educational objectives are achieved by pupils.’ ?
(A) Dandekar
(B) Helmastader
(C) Torgerson and Adams
(D) E.A. Peal

Answer – A

5.In which teaching method, the new rules or principles are derived from examples ?
(A) Synthesis method
(B) Lecture method
(C) Deductive method
(D) Inductive method.

Answer – D

6.The scalogram method of attitude measurement was propagated by :
(A) Likert
(B) Guttman
(C) Thurston
(D) Thorndike

Answer – B

7.A concept learnt by a student in History class is used by him in Hindi class. This is an example of:
(A) Bilateral transfer
(B) Negative transfer
(C) Positive transfer
(D) Vertical transfer

Answer – C

8. Team teaching is developed by:
(A) J. Freeman
(B) B.F. Skinner
(C) M.B. Buch
(D) Carlo Olsan

Answer – A

9.According to Jean Piaget, the period concrete operational stage is:
(A) 11 to 15 years
(B) 2 to 7 years
(C) 7 to 12 years
(D) From birth to 2 years

Answer – C

10.According to ‘Right to Education, Act 2009″, seats are reserved for children of economically and socially disadvantaged group of society in private schools:
(A) 30%
(B) 25%
(C) 15%
(D) 20%

Answer – B

11.In psychology, to show oneself like any other person by the person, belongs to which defence strategy?
(A) Projection
(B) Reaction formation
(C) Regression
(D) Identification

Answer – D

12.Evaluation is related to which phase of teaching?
(A) Pre-Active Phase of Teaching
(B) Post-Active Phase of Teaching
(C) Inter-Active Phase of Teaching
(D) None of the above

Answer – B

13.How many sub-tests are there in Bhatia Battery General Intelligence Test?
(A) 2
(B) 5
(C) 3
(D) 7

Answer – C

14.Extrinsic Programmed Instruction is also known as:
(A) Linear Programming instruction
(B) Methetics Programming instruction
(C) Branch Programming instruction
(D) None of the above

Answer – B

15.According to Terman – “The intelligence quotient of the mental retarded children is:
(A) Less than 75
(B) More than 75
(C) More than 70
(D) Less than 70

Answer – D

16. By whom the 16 PF Questionnaire personality is made of ?
(A) Raymond Bernard Cattell
(B) Henry A. Murrey
(C) Sigmund Freud
(D) C.H. Jung

Answer – A

17.In which plan, school is considered children-home?
(A) Winnetka Plan
(B) Contract Plan
(C) Dalton Plan.
(D) Morrison Plan

Answer – C

18.By increasing the number of items in the test:
(A) Validity decreased
(B) Reliability is decreased
(C) Validity is increased
(D) Reliability is increased

Answer – *

19. Comes under the acquired motives are:
(A) Self protection
(B) Hunger and thirst
(C) Cooperation and competition
(D) Anger and fear

Answer – C

20.According to National Framework-2005, English subject is compulsory from which class ?
(A) Class 5
(B) Class 1
(C) Class 6
(D) Class 4
Answer – B

Pages: 1 2 3 4 5

1 thought on “Uttarakhand LT Exam (English) 08 August 2021 – Answer Key”

Comments are closed.

error: Content is protected !!